El projecte “Aliments de l’Horta i la mar per a València. Construint un mapa del sistema agroalimentari municipal” està impulsat per la Delegació d’Agricultura, Alimentació Sostenible i Horta en col·laboració amb el Consell Alimentari Municipal de València.

El projecte té com a objectius:

  1. Recopilar i visibilitzar informació disponible en relació al sistema agroalimentari municipal i altres actius relacionats amb l’àmbit agroalimentari, a través del Geoportal de l’Ajuntament de València.
  2. Elaborar un mapa-guia de recursos públic i específic sobre on proveir-nos en el municipi de productes de proximitat de l’Horta i la mar a través de canals curts de comercialització i on trobar xarxes comunitàries i de suport alimentari.
  3. Difondre i sensibilitzar sobre el consum d’aquests productes en els barris i visibilitzar les persones que els produeixen a l’Horta de València a través de tallers i rutes alimentàries.

T’interessa el projecte i vols saber com col·laborar? Escriu-nos a: consell.alimentari@valencia.es

Pots consultar en aquest enllaç la presentació que es va realitzar a la Comissió Permanent del CALM per a exposar el projecte.

Guia local de consum d’aliments de proximitat al terme municipal de València

La guia local de consum d’aliments de proximitat al terme municipal de València és un dels resultats d’aquest projecte, derivats de l’objectiu 2 (vore d’alt).

A través d’ella podem consultar de manera fàcil on adquirir als diferents districtes de València, aliments de proximitat a través dels mínims intermediaris possibles o comprant directament a la persona productora, és a dir, a través del que s’anomena canals curts de comercialització.

En aquesta guia, la proximitat fa referència principalment a aquells aliments que es produeixen o elaboren en el territori de l’Horta de València i la mar més pròxima, és per això que principalment trobarem hortalisses, fruites i verdures.

Si vols formar part de la guia com a persona productora o com a punt d’abastiment de producte al terme de València, pots emplenar aquest formulari.

Vols saber quines són les fruites i verdures de cada temporada a l’Horta de València? Consulta-les aci!

A més, estem elaborant la guia ampliada, que consta d’un dossier on trobar iniciatives i projectes de producció i elaboració d’aliments en l’àmbit de l’Horta (agricultura, ramaderia i pesca) i saber on adquirir-los al terme de València. També es recull informació sobre les diferents agricultures urbanes a la ciutat, els principals agents vinculats a la governança agroalimentària de proximitat o les iniciatives vinculades al dret a l’alimentació.

Aviat podreu consultar-la!

Programa de Sensibilització sobre Alimentació de Proximitat, Saludable, Sostenible i Justa als Barris edició Cabanyal-Canyamelar

Aquest programa de sensibilització sobre alimentació de proximitat, saludable, sostenible i justa en els barris s’emmarca dins del projecte “Aliments de l’Horta i la mar per a València”. Aquesta primera edició tindrà lloc en el barri del Cabanyal-Canyamelar.

El programa consta de diverses sessions presencials amb diferents formats on es tirarà dels fils producció-abastiment-consum-cuina vinculats al teixit del barri per a parlar d’alimentació sostenible, saludable i justa. Es farà a través d’activitats on cobren centralitat els vincles entre el territori, l’estacionalitat i la proximitat, les persones productores i el xicotet comerç, l’Horta i el paisatge agrari i pesquer o la gastronomia local. També es troba un espai on apropar-se a diverses iniciatives comunitàries relacionades amb l’alimentació al barri.

L’objectiu del programa és apropar a la ciutadania l’alimentació de proximitat i el seu vincle sobre el nostre territori, així com treballar conjuntament els conceptes d’alimentació saludable, sostenible i justa i les seues implicacions.

Sessió 1: dijous 21 octubre, 17.30 - 19.30 h

Lloc: Universitat Popular del Cabanyal, Carrer Osset, s/n

Alimentació de proximitat, temporada i canal curt.

Associació Arrelaires

La primera sessió d’aquest programa sobre alimentació de proximitat, saludable i sostenible als barris, va consistir en una jornada de presentació del projecte i del programa en la seua edició al barri del Cabanyal-Canyamelar. També es va reservar un temps per a emmarcar i debatre els conceptes d’alimentació de proximitat, de temporada i de canal curt de comercialització en contraposició amb l’alimentació industrial i les seues conseqüències sobre la salut i el medi ambient.

Sessió 2: dijous 28 octubre, 17.30 - 19.30 h

 Punt d’eixida: Carrer Leonor Perales Poetessa 6, Castellar-L’Oliveral

Ruta per l’Horta: coneguem l’espai agrari i productiu que ens abasteix

Projecte productiu agrícola Mastika l’Horta (Castellar-l’Oliveral)

En la segona sessió d’aquest programa sobre alimentació de proximitat, saludable i sostenible als barris, hem visitat el projecte agrícola de producció ecològica de verdures i hortalisses de Mastika l’Horta, amb el productor i productora Bruno i Laura, que ens van contar moltes coses sobre l’horta, el territori, l’agroecologia, el reg, les sèquies, les hortalisses, o el treball del cultiu al camp de cada dia.

Mastika l’Horta té un punt de repartiment dels seus productes en una de les botigues del barri del Cabanyal-Canyamelar, la qual vam anar a visitar en la tercera sessió del programa, junt amb altres botigues. L’objectiu d’ambdues visites va ser que les persones participants vegeren de primera mà la connexió directa entre el treball del llaurador/a i el punt de venda directa als nostres barris.

Sessió 3: dissabte 6 novembre, 10 - 13 h

Punt d’eixida: jardí del carrer Martí Grajales

Ruta alimentària: coneguem botigues d’alimentació de proximitat al barri

Associació Arrelaires + botiguers/es al voltant del Mercat del Cabanyal

En la tercera sessió del programa sobre alimentació de proximitat, saludable i sostenible als barris, hem realitzat una ruta alimentària pel barri del Cabanyal-Canyamelar on hem visitat diferents botigues i punts d’abastiment en els quals es pot adquirir algun tipus de producte de proximitat . L’objctiu de la jornada era que les persones participants conegueren alguns dels xicotets comerços on comprar estos productes i conèixer a les persones botigueres. Agraïm a Eva de les Herbetes, a Cinzia de Al Grano, a Juanjo de la Tira de Comptar del Mercat del Cabanyal i a les companyes de Sensat per atendre’ns i explicar-nos perquè és important per a elles la producció i el consum de proximitat!

Sessió 4: dissabte 13 novembre, 10 - 12 h

Punt d’eixida: Esglesia de la Bona Guia, carrer d’Eugènia Viñes, 235

Projecte Camins de la Pesca: Itinerari pel patrimoni marítim i pesquer del barri.

Projecte de la Càtedra Terra Ciutadana / visita guiada amb Paseando València

En la quarta sessió del programa sobre alimentació de proximitat, saludable i sostenible als barris vam realitzar una ruta pel patrimoni pesquer d’aquest barri marítim del Cabanyal-Canyamelar, posant en relleu l’important vincle entre l’urbanisme, l’arquitectura i la producció i distribució d’aliments a les ciutats. A partir del projecte Camins de la Pesca, de la Càtedra Terra Ciutadana i amb la guia Marga Alcalà de Paseando València.

+ info Camins de la Pesca: https://www.caminsdelapesca.org/

Sessió 5: dijous 18 novembre, 17.30 - 19.30 h

Lloc: Espai Drassanes 52, carrer Drassanes 52

Cuina local de temporada. Demostració culinària.

Chef Cristina Ruiz

En la cinquena sessió del programa d’alimentació de proximitat, saludable i sostenible als barris vam rebre una formació pràctica en cuina local de temporada amb la Chef Cristina Ruiz en la cuina de Drassanes 52. Mentre ens explicava com fer una recepta d’arròs melós amb carrancs, rajada, carabassa i bledes.

Sessió 6: dissabte 20 novembre

Lloc: Cabanyal Horta, carrer Granero, 4

12 h / Iniciatives als barris i alimentació comunitària + dinar propular de temporada

Horts Cabanyal Horta + Cuina de barri

17 h / Presentació del llibre “CUINA DE REBOST. Gastronomia, territori i sobirania alimentària”

Al Paladar, Caliu Espai Editorial / Fundación Mundubat

La sisena sessió del programa sobre alimentació de proximitat, saludable i sostenible als barris, la vam fer coincidir amb el VI aniversari de Cabanyal Horta. Malgrat l’oratge, vam aprofitar per a conèixer de primera mà la història i el procés dels horts comunitaris de Cabanyal Horta. També ens van explicar el projecte d’alimentació comunitària “Cuina de Barri” que duen endavant tres dies a la setmana, i gaudirem de dinar fet en el perol comunitari.

Per últim, de la mà d’Espai Caliu, Al Paladar i Mundubat es va presentar el llibre “Cuina de Rebost: gastronomia, territori i sobirania alimentària”, que fa un recorregut per les receptes de l’espai gastronòmic d’Al Paladar i posa al centre a les seues productores de proximitat.

Sessió 7: dijous 25 novembre, 17.30 - 19.30 h

Lloc: Universitat Popular del Cabanyal, Carrer Osset, s/n

Conclusions, cloenda i teatre

Rafa Segura i Carla Chillida (Atirohecho) / Fundación Mundubat

La setena i última sessió del programa sobre alimentació de proximitat, saludable i sostenible als barris, va ser una trobada de tancament i avaluació. Vam treballar amb algunes persones participants les conclusions i valoracions sobre el programa pilot, i ens vam acomiadar amb una meravellosa peça de microteatre de Carla Chillida i Rafa Segura d’Atirohecho Teatre, que es desenvolupava a partir del concepte de Sobirania Alimentària. Aquesta cloenda va ser gràcies a la col·laboració amb la Fundació Mundubat.

Esperem poder replicar el programa en altres barris! Gràcies a totes!