APROFITA VLC és el projecte que, impulsat pel Consell Alimentari de València, treballa per a l’aprofitament d’aliments a València i l’Horta. Diverses entitats participen en el grup de treball que, després de realitzar un diagnòstic al llarg de 2021 facilitat per la fundació Espigoladors defineix les seues prioritats per a 2022 així com el model d’espigolament que recomana implantar a l’Horta.

En aquest marc de definició es van establir quatre eixos de treball principals que es desenvoluparan en diferents fases:

  1. Espigolament a l’Horta i Recuperació d’aliments en Mercavalencia
  2. Transformació d’aliments
  3. Sensibilització, formació
  4. Incidència política responent a un context de desenvolupament legislatiu (futura llei contra el desaprofitament alimentari)

L’enfocament de Dret a l’Alimentació així com la posada en valor d’una economia alimentària de proximitat són els eixos que guiaran les diferents accions. Com a eina de sensibilització donarem suport a la campanya PREUS JUSTOS ja que treballem en escenaris a llarg termini a través de l’acostament de les persones en el camp, la visibilització de la tasca del sector primari, la promoció del valor dels aliments, i la generació d’un moviment de persones compromeses amb models aliments sostenibles.

ESPIGOLADA PILOT 28 JULIOL

La primera activitat definida i duta a terme per l’equip de APROFITA VALÈNCIA (APROFITA VLC) en l’eix d’espigolament.

És una prova pilot per a entendre com funciona la espigolada, quins reptes té, com hem de preparar-ho perquè es puga convertir en una activitat regular.

Part de l’equip de APROFITA VLC, amb el suport de l’equip i la supervisió de la Fundació Espigoladors, acudim als camps de MASTIKA L’Horta a Castellar (Horta Sud) per a espigolar les remolatxes que no han pogut vendre’s. Les remolatxes seran donades a diferents entitats socials.

ESPIGOLADA PILOT 27 OCTUBRE

És una prova pilot per a identificar i analitzar necessitats per a poder planificar a futur.

Part de l’equip de APROFITA VLC, amb el suport de l’equip i la supervisió de la Fundació Espigoladors, acudim als camps de Terra i Xufa en Massarojos (Horta Nord) per a espigolar les carabasses que van ser donades a 5 entitats:  CASA CARIDAD, FUNDACIÓN SALUD Y COMUNIDAD, ALANNA, AMAE, MALILLA SOLIDARIA .

REUNIÓ AMB ENTITATS SOCIALS

Vam mantindre una reunió amb Casa Caridad, AMAE i Creu Roja amb la finalitat de comprendre quines són les necessitats de les entitats, la seua capacitat d’ajuda alimentària quotidiana i la seua valoració de l’activitat. Presentàvem APROFITA com una opció per a complementar les bosses d’ajuda o els menús en menjadors amb producte fresc a més de donar a conéixer la realitat de les pèrdues i el treball del voluntariat. La fi de la reunió era la implicació d’entitats socials de diferent tipologia com a col·laboradores del projecte. També volíem valorar la possibilitat de presentar l’espigolament com a opció de voluntariat.

Actualment treballem amb: CASA CARIDAD – AMAE – FUNDACIÓN SALUD Y COMUNIDAD – ALANNA – MALILLA SOLIDARIA.

REUNIONS AMB ORGANITZACIONS AGRÀRIES

Jaume Valls – AVA – Juan Clement Abad – Coordinadora Camperola del PV – COAG

Ferran Gregori – La Unió de Llauradors

Els tres sindicats agraris assistents a la reunió s’han mostrat d’acord amb la implementació de l’espigolament a l’Horta. Aquestes són les principals de demandes que caldrà complir:

  • Regulació de l’espigolament: convenis i assegurances. D’acord amb els sindicats agraris, és imprescindible regular l’espigolament perquè siga segur jurídicament pel sector primari.
  • Producte canalitzat a entitats social, mai a revenda. Un aspecte que entronca amb la regulació de l’espigolament, és la regulació del destí dels productes que es cullen dels camps. Els sindicats agraris han expressat el seu temor al fet que aquests siguen introduïts al circuit comercial i els suposen una competència deslleial. Si el producte es destina a la transformació, el sector primari rep un pagament en concepte de producte per a la indústria.
  • Necessitat que el projecte estiga arrelat en el territori i presència d’una entitat líder. Els sindicats agraris veuen amb bons ulls implementar l’espigolament, però expressen la necessitat que el model estiga adaptat a la realitat de l’Horta.
  • Problemes estructurals del sector primari, i relació amb l’espigolament: relleu generacional, polítiques de preu i estètiques. L’espigolament pot contribuir a aquestes problemàtiques ja que APROFITA VLC és una eina de sensibilització i denúncia de totes les problemàtiques que viu el sector primari.

PRESENTACIÓ DE APROFITA VLC EN DIFERENTS ESPAIS

9é PUNT DE TROBADA AECOC

El Punt de Trobada AECOC Contra el Desaprofitament Alimentari és un esdeveniment que reuneix professionals de la cadena agroalimentària per a conjuminar esforços i lluitar de manera conjunta contra el desaprofitament d’aliments.

La trobada analitza cada any destacats casos d’èxit impulsats des del sector primari, la indústria i la distribució alimentària, mostrant els millors exponents nacionals i internacionals.

Presentem APROFITA VLC en la taula redona AJUNTAMENTS CONTRA EL DESAPROFITAMENT.

DESAPROFITAMENT ALIMENTARI, PREVENCIÓ DES DEL LOCAL

El webinario pretén donar a conéixer diferents perspectives en totes aquestes fases i establir un diàleg entre totes les persones assistents per a establir sinergies i col·laboracions futures. Així, es planteja com a principals objectius:

  1. Donar a conéixer la problemàtica de les pèrdues i el desaprofitament alimentari presentant volums estimats i els seus impactes ambientals, econòmics i socials, a més de les seues causes principals.
  2. Presentar les diferents legislacions relacionades amb la prevenció de les pèrdues i el desaprofitament alimentari.
  3. Visibilitzar iniciatives centrades en la prevenció de les pèrdues i el desaprofitament alimentari a escala local.

PRESENTACIÓ PROJECTE APROFITA A VALÈNCIA

El Punt de Trobada AECOC Contra el Desaprofitament Alimentari és un esdeveniment que reuneix professionals de la cadena agroalimentària per a conjuminar esforços i lluitar de manera conjunta contra el desaprofitament d’aliments.

La trobada analitza cada any destacats casos d’èxit impulsats des del sector primari, la indústria i la distribució alimentària, mostrant els millors exponents nacionals i internacionals.

Presentem APROFITA VLC en la taula redona AJUNTAMENTS CONTRA EL DESAPROFITAMENT.

 


 

T’interessa el projecte i vols saber com col·laborar? escriu-nos a: consell.alimentari@valencia.es